Edellinen | Seuraava
Sisällysluettelo
|
Pettuleipää ja pakkulakaffetta
Tiilen lyöntiä ja savikrana Kannon riihen eres 1925
Kovat ajat ja nälkä ovat aika ajoin koetelleet Suomea ja sen syvimmän
maaseudunkin väestöä. Pula-ajat koettiin Pohjanmaalla Nummijärven
perukoillakin ja niistä selvittiin. Selviytymistarinoista ja keinoista
kuvastuu ihmisten peräänantamattomuus, kekseliäisyys ja usko
tulevaisuuteen.
Ryssän jauhoista kerrotaan jälkitietona, että jauhomatoissa oli pieni
plommi, joita lapset keräsivät aarteina. Näitä jauhomattoja tuotiin
Kristiinankaupunkiin. Vuonna 1868 määrättiin, että jauhoon oli
sekoitettava 2/3 timoteiheinän jauhoa. Vuonna 1873 saatiin hyvä viljasato.
Kenraalikuvernööri määräsi perustettavaksi hätäapurahaston. Joulukuun 8.
päivänä 1883 Kauhajoen kunnan kokouksessa päätettiin perustaa vararahasto
ja jyviä koottavaksi yksi kappa kultakin veroääneltä.
Vuonna 1924 "kaletalavella" Franttilla tehtiin pettuleipää. Leipä
valmistettiin männyn mäihästä ja jäkälästä. Jäkälän latvaosa kerättiin ja
kuivattiin. Kuivattu jäkälä hutkittiin pieneksi pettuhuhmarissa ja sitten
jauhettiin jauhoksi. Mäihä ja jäkäläjauho sekoitettiin, leivottiin ja
paistettiin leiväksi. Pettuleivät eivät erilaisen koostumuksensa vuoksi
oikein pysyneet leipävartaalla, vaan putoilivat helposti alas.
Kahvia keitettiin puun kääpäjauhosta. Kääpä kuivattiin uunissa ja
jauhettiin morttelissa. Näin jauhoista keitettiin sitten
"pakkulakaffetta". Puun käävän sisältä löytyi joskus keltaista multaa,
joka kelpasi myös "kaffetvärkiksi".
|